Kentekenplaat bestellen:

Kentekenplicht agrarische voertuigen

Rijdt u met uw landbouwvoertuig op de openbare weg? Dan moet uw voertuig geregistreerd zijn bij de RDW. Wanneer u met uw voertuig harder dan 25 kilometer per uur kan rijden, moet u een kenteken voeren. Deze kentekenplicht geldt naast trekkers ook voor bijvoorbeeld kranen, shovels, combines en getrokken aanhangwagens.

Is mijn voertuig kentekenplichtig?

Alle landbouwvoertuigen die harder rijden dan 25 km/u moeten een gele kentekenplaat hebben. De gele kentekenplaat is alleen voor tractoren die zich in 2021 hebben geregistreerd bij het RDW. Getrokken voertuigen die zich niet hebben aangemeld bij het RDW voeren een witte volgplaat. Met deze voertuigen mag maximaal 25 km/u gereden worden. Wanneer uw landbouwvoertuig geen kenteken heeft riskeert u een boete van 140 euro. Is het voertuig niet geregistreerd, dan is de boete nog hoger. Dan bent u namelijk 380 euro kwijt.

Een kentekenplaat is verplicht in de volgende situaties:

  • Het voertuig is APK-plichtig;
  • Het agrarische voertuig kan sneller dan 25 km/u rijden;
  • Als het voertuig ontheffings plichtig is, omdat het zonder ontheffing door bijvoorbeeld de lengte niet de weg op mag.

Vanaf 1 januari 2025 geldt een kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen met een registratieplicht.

Hoeveel kentekenplaten moeten er op mijn voertuig?

In Nederland is het verplicht om één kentekenplaat aan de achterzijde van de tractor te plaatsen. Het is mogelijk om met deze kentekenplaat door België of Duitsland te rijden. Deze landen hebben ingestemd om landbouwvoertuigen met 1 kentekenplaat aan de achterzijde goed te keuren.

Registratie

Een bestaande landbouwvoertuig registreren doet u via de website van de RDW. Alle nieuwe landbouwvoertuigen die nu worden verkocht, zijn bij aflevering al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

Uitzonderingen

Er gelden vele uitzonderingen, dan is het niet verplicht om een kenteken in te voeren. Dit heeft vaak te maken met het type voertuig, de functie en de grootte. Ook is het een uitzondering wanneer voertuigen alleen op eigen terrein worden gebruikt en niet op de openbare weg rijden. Denk dan bijvoorbeeld aan zitmaaiers tot een maximale breedte van 1,30m.

Wilt u meer weten of heeft u een vraag over de kentekenplicht? Wij kunnen uw kenteken verzorgen! Neem contact op met onze specialist of kom langs in onze winkel in Emmen.

Fietsendrager

Gaat u er graag op uit met de auto én de fiets? Dan is een fietsendrager onmisbaar! Er zijn verschillende soorten fietsendragers; op de trekhaak,

Lees verder »

Accu kopen

Accu kopen Ga zonder zorgen de weg op, met een goede accu! Het vinden van de juiste accu voor uw auto is niet altijd makkelijk

Lees verder »

Kentekenplaat kopen

Kentekenplaat kopen In Nederland komt u verschillende soorten kentekens tegen op de weg. Zo is er natuurlijk de bekende gele, maar zien we ook witte,

Lees verder »

Vakantiesluiting

Van 7 t/m 19 augustus zijn onze winkel en werkplaats gesloten ivm vakantie.

Vanaf dinsdag 22 augustus staan we weer voor je klaar.

Fijne zomer (vakantie)!