Kentekenplaat bestellen:

Search

Dempen van deuren – verbeter het geluid in uw auto

Het dempen van uw autodeuren zorgt voor een verbeterde akoestiek in de auto. Standaard zijn deuren niet gedempt waardoor het geluid in de auto ‘vervliegt’. Door de autodeuren te dempen/isoleren blijft het geluid in de auto waardoor het geluid tot 70% verbetert. Dregema is gespecialiseerd in het dempen van deuren. In onze werkplaats hebben wij dit al voor veel tevreden klanten mogen organiseren.

Hoe werkt demping van deuren?

Er zijn grofweg drie manieren te onderscheiden om deuren te dempen.

  • Flink verzwaren van de deur zorgt ervoor dat de deur minder resoneert. Dit komt het geluid ten goede omdat er nu geen vervelende trillende geluiden worden geproduceerd. Je kunt ervoor kiezen het metaal te verzwaren, in wezen wordt er dan geluid geproduceerd in een kist in plaats van een doos. Ook wordt er bij verzwaring vaak bitumen gebruikt.
  • Isoleren van de deur met materialen die geluidsgolven tegenhouden. U krijgt zo het geluid van buiten niet binnen terwijl het geluid van uw radio niet naar buiten gaat en ‘vervliegt’.
  • Bij absorptie van geluid wordt een dikke laag schuim gebruikt op basis van rubber. Wanneer dit wordt verwerkt in de deur is er sprake van het uitdoven van een gedeelte van de geluidsgolven die achter de luidspreker geproduceerd worden. Hierdoor is het onmogelijk dat geluidsgolven zich reflecteren in de deur met alle gevolgen van dien.

De meest effectieve manier van demping is toch om alle drie de manieren toe te passen. Uiteraard kunnen wij hierbij kijken naar de wensen die u hebt, hierop kunnen we de behandeling aanpassen.

Voordelen demping van deuren

Het dempen van deuren zorgt ervoor dat uw audiosysteem optimaal kan presteren, hiervoor is immers meer nodig dan een juiste audio installatie. De akoestiek van de auto is minstens zo belangrijk.

  • Het dempen van de deuren zorgt er alleen al voor dat er een rendement wordt behaald van 70%.
  • Door het dempen kan de speaker beter druk opbouwen. Dit zorgt voor meer en betere lage tonen.
  • Bovendien komt er door het dempen voorgoed een einde aan het getril wat een krachtige audio installatie al gauw kan veroorzaken.

Stap 1 – Keuze materiaal

Er zijn 3 opties voor ontdreunen:

Standaard bitumen platen

Deze platen hebben een goede klevende laag, en zijn met behulp van een föhn en een stanley mes eenvoudig te bewerken. Een nadeel van de bitumen is dat het erg gevoelig is voor verschillende temperaturen. Dat betekent dat het in de zomer erg hard wordt en in de zomer te zacht waar de hechtlaag los kan laten.

Silent Coat

Dit is een flexibele dempingsmateriaal met een toplaag van aluminium. Dit materiaal is eenvoudig met een stanley mes te snijden. Ook kan Silent Coat veel beter tegen de verschillende temperaturen.

Stap 2 – Het verwijderen van alle zichtbare schroeven en bouten

Verwijder alle zichtbare schroeven en bouten die in de deur geschroefd zijn. Als u niet precies weet hoe u dat moet doen, zoekt u dan op Google naar filmpjes of handleidingen die hier meer informatie over geven. Nadat u het deurpaneel verwijderd hebt kunnen de overige kappen van het metaal afgehaald worden. Het is raadzaam om de deur te ontvetten met een goede ontvetter zoals M600.

Stap 3 – Beplakken

Als de deur aan de binnenkant droog is, kunnen we het buitenste metalen paneel achter de luidspreker gaan beplakken met kleine stukken ontdreunings materiaal. U kunt aan de kant van het aluminium het materiaal op maat snijden. De hoeveelheid aan materiaal die u gebruikt hangt af van het vermogen van de versterker wat uiteindelijk gebruikt gaat worden.

Stap 4 – De klankkast

Als de deur grote gaten heeft aan de binnenkant, dienen die ook dichtgeplakt te worden met dempingsmateriaal. Zo creëren we een klankkast voor de luidspreker, en de klankkast is een onderdeel waarmee het geluid wordt versterkt. Controleer of kabels of andere geklemde delen niet kunnen bewegen, doe hier bijvoorbeeld een zacht materiaal tussen zodat ook deze niet kunnen resoneren maar wel hun beweging vrij kunnen maken.

Stap 5 – Controleren

Controleer de gedempte deur op kleine rammels en resonanties door op verschillende plekken op de deur te bonken.

Stap 6 – Kunststof deurpaneel

Controleer of het kunststof deurpaneel nog goed past en ga verder met de montage van de luidspreker ring en luidspreker.

Stap 7 – Uitproberen

Zet het geluid aan in uw Head-unit en probeer te luisteren of er op bepaalde klanken nog resonanties aanwezig zijn en kijk waar deze vandaan komen. Na de controle en eventuele aanpassingen kunt u het deurpaneel monteren en vast zetten.

Zie ook: ✓ wat is een tweeter ✓ wat is een (sub)woofer ✓ wat betekent dsp ✓ wat is een equalizer

 

Fietsendrager

Gaat u er graag op uit met de auto én de fiets? Dan is een fietsendrager onmisbaar! Er zijn verschillende soorten fietsendragers; op de trekhaak,

Lees verder »

Accu kopen

Accu kopen Ga zonder zorgen de weg op, met een goede accu! Het vinden van de juiste accu voor uw auto is niet altijd makkelijk

Lees verder »

Vakantiesluiting

Van 7 t/m 19 augustus zijn onze winkel en werkplaats gesloten ivm vakantie.

Vanaf dinsdag 22 augustus staan we weer voor je klaar.

Fijne zomer (vakantie)!